Такмичење за ученике и ученице

Гете институт у Београду заједно са Центрима за наставна средства организује такмичење за ученике основних и средњих школа (узраста од 12 до 18 година) на тему Lesespaß. Такмичење ће бити спроведено у 2 категорије:

  • за ђаке основних школа: креирање читалачке кутије;

  • за ђаке гимназија: креативни задатак (писање есеја).

У данашње време брзог протока информација и друштвених мрежа на којима свакодневно комуницирамо са познатим и непознатим особама, остаје нам засигурно мало времена да читамо текстове и књиге које нас опуштају и подстичу на размишљање, да утонемо у друге светове и приче. Које приче вас инспиришу? Ко или шта доприноси да ваша околина постане боље и лепше место за живот? Позивамо вас да учествујете на нашем такмичењу.

Пријава за такмичење треба да садржи рад у форми читалачке кутије – „Lesekiste“ (основна школа) или есеја на немачком језику (средња школа) у формату doc. или .docx, као и личне податке: име ученика, мејл адресу, име наставника немачког језика и место гимназије (у засебном документу).

Пријаве послати на адресу: nikoleta.momcilovic@filfak.ni.ac.rs.

Рок за слање пријаве: 30. април 2022.

Предуслови за такмичарске задатке:

  • Основци: креирање читалачке кутије – „Lesekiste“

„Lesekiste“ (за књигу по сопственом избору) треба да се направи у пару или групи, са максимално 3 ученика. На конкурс треба послати серију фотографија или видео-снимак кутије уз кратак опис.

  • Гимназијалци: креативни задатак (писање есеја)

Есеј на једну од три задате теме (стрип о Гетеу, песма, пријатељство – „Биоскоп у Хамбургу“) треба да буде дело једног аутора и не дужи од две А4 странице (величина фонта Times New Roman 12, размак између редова 1.5, маргина 2 cm).

Теме за креативни задатак (есеј) као и детаљан опис креирања читалачке кутије пронаћи ћете на платформи Мудл. Да бисте добили упутства и приступни код за регистрацију, можете се обратити на следећу адресу: nikoleta.momcilovic@filfak.ni.ac.rs.

У сваком Центру за наставна средства биће награђена три најбоља ученика, а сви такмичари ће добити потврде о учешћу. Читалачке кутије и есеје оцењиваће и рангирати трочлани жири, а резултати такмичења биће објављени крајем маја 2022. године на сајту Гете института у Београду.

Такмичење за наставнике

Радите као наставник немачког језика у државној школи у Србији или Црној Гори и мотивисани сте да учествујете на такмичењу за наставнике? На правом сте месту!

Покажите нам свој немачки кутак: Где може да се види / чита / пронађе немачки језик у вашој школи или учионици? Да ли је то угао са књигама и играма или зид са постерима и плакатима, степенице са граматичким правилима или нешто сасвим другачије?

Гете институт Београд и Центри за наставна средства организују такмичење за наставнике и наставнице: Ко има најкреативнији и најлепши немачки кутак?

Уколико до сада нисте имали немачки кутак, онда вам се пружа јединствена прилика да га направите и уредите са својим ученицама и ученицима.

Пошаљите нам фотографије или видео-снимак свог немачког кутка и учествујте на такмичењу за наставнике!

Жири ће се одлучити за три најкреативнија немачка кутка.

Фотографије и/или снимке шаљите на адресу: schuldeutsch-belgrad@goethe.de.

Рок за пријаву: 30. април 2022.

Позиви на немачком језику:

Schuelerwettbewerb.doc
Lehrerwettbewerb.doc

Критеријуми оцењивања:

Kriterijumi ocenjivanja.docx
Bewertungskriterien.doc